Clicky

Wat kun je verwachten van de Strontrace?

 - strontraceworkum.nl

Wat kun je verwachten van de Strontrace?boatHeb jij besloten om de eerste maandag van de herfstvakantie naar het Friese Workum te gaan? Dan ben je precies op tijd voor de Strontrace. Lang niet iedereen is bekend met dit jaarlijks terugkerende evenement. Zo gaan veel mensen liever een dagje weg naar Amsterdam dan dat zij de Strontrace in Workum bezoeken. Logisch, want in Amsterdam is veel meer te doen. De Strontrace is echter een stuk bijzonderder. Wanneer jij niet weet wat je kunt verwachten, twijfel je waarschijnlijk nog of je wel of niet naar Workum zult gaan. Om ook de laatste twijfel weg te nemen vertellen wij hier wat je kunt verwachten van de Strontrace.

Boten strijden om Zilveren Brijlepel

De Strontrace is niets anders dan een zeilwedstrijd tussen traditionele platbodems. De boten worden gevuld met mest en varen vervolgen naar Warmond in de Bollenstreek. Eenmaal daar aangekomen varen zij weer terug naar Workum. De tocht gaat over het IJsselmeer en via Amsterdam. Wanneer jij de maandag in de herfstvakantie een dagje weg naar Amsterdam bent kun je de boten dus ook tegenkomen. Maar het is natuurlijk een stuk leuker wanneer jij bij de start in Workum aanwezig bent. Om de route af te leggen, mogen de boten alleen wind- en menskracht gebruiken. De wedstrijd gaat 24 uur per dag door. De boot die als eerste weer in Workum is, mag zich de gelukkige winnaar van de Zilveren Brijlepel noemen en dat is een prestigieuze prijs.sailboat race

Tal van andere activiteiten

Veel mensen denken dat er in Amsterdam veel meer te doen is dan tijdens de Strontrace in Workum. Zo kun je in Amsterdam bijvoorbeeld naar Madame Tussaud of musea bezoeken met de I Amsterdam Card. Wat veel mensen echter niet weten is dat de Strontrace onderdeel is van de Strontweek. Gedurende de hele week zijn er talloze activiteiten in Workum. Een ander onderdeel van de Strontweek is de Beurtveer. Ook dit is een wedstrijd. In plaats van mest worden hier echter passagiers vervoerd. Gedurende deze wedstrijd varen er diverse tjalken en klippers naar plaatsen die liggen aan het IJsselmeer. En dit is natuurlijk heel wat leuker dan een rondvaart in Amsterdam. Daarnaast maakt ook het festival Liereliet deel uit van de Strontweek. Hier laten koren uit binnen- en buitenland allerlei zeemansliederen horen. Ook vinden de Visserijdagen nog plaats tijdens de Strontweek. Kortom: er is genoeg te doen wanneer jij in de herfstvakantie een bezoek brengt aan Workum!