Clicky

Traditionele muziek en meer tijdens de Strontweek 

 - strontraceworkum.nl

Traditionele muziek en meer tijdens de Strontweek Heb jij wel eens van de Strontweek gehoord? Dan ben je vast en zeker ook bekend met de Strontrace. Dit is namelijk het bekendste onderdeel van dit jaarlijks terugkerende evenement. Veel mensen verkiezen een bezoekje aan de Strontweek in de herfstvakantie boven een dagje weg naar Amsterdam. Logisch, want de Strontweek wordt maar één keer per jaar gehouden. Heb jij de Strontrace al eens gezien? Dan ga je mogelijk liever naar Amsterdam. Wat veel mensen echter niet weten is dat er veel meer is dan de race alleen. Zo is er bijvoorbeeld ook traditionele muziek. En daarnaast zijn er nog veel meer dingen te doen.music

Liereliet festival

De Strontweek wordt al jarenlang gehouden in het Friese Workum. De naam van deze week komt van de schepen die vroeger mest vervoerden naar de Bollenstreek. Dit was fysiek zwaar werk, omdat alles met wind- en menskracht gedaan werd. Om het werk wat te verlichten, zong de bemanning altijd zeemansliederen. Dit is precies waarom het Liereliet festival is ontstaan. Tijdens dit festival brengen muzikanten en zangers van over de hele wereld allerlei zeemansliederen ten gehore. Liereliet wordt iedere jaar tijdens het eerste weekend van de Strontweek gehouden.

Beurtveermusic

Naast de Strontrace wordt er ook nog gestreden om het Beurtveer. Tijdens deze wedstrijd moeten deelnemers met hun tjalk of klipper zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam varen en weer terug. Ook hier mag enkel gebruikt worden van wind- en menskracht. In tegenstelling tot de Strontrace is het Beurtveer veel meer een tactisch spel. Deelnemers moeten van tevoren hun route al doorgeven en mogen hier niet meer van afwijken. Er moet dus goed nagedacht worden en dat maakt deze wedstrijd ontzettend leuk om te volgen. Dit kan overigens ook via de website wanneer je beschikt over een ‘track en trace’-code.

Waarom naar Workum in plaats van Amsterdam?

Workum is nou niet echt een plek waar jij snel naartoe zou gaan in de herfstvakantie. De meeste deelnemers voelen zich veel meer aangetrokken tot Amsterdam. In de vakantieperiode vraag jij je mogelijk wel af wat te doen in Amsterdam. Het is er dan ontzettend druk, waardoor je lang moet wachten voor je ergens naar binnen kunt. Bij de Strontweek in Workum is het ook wel druk, maar hier merk je een stuk minder van. Bovendien kun jij bezienswaardigheden als Madame Tussaud en de vele musea in Amsterdam natuurlijk het hele jaar door bezoeken. Dit geldt niet voor de Strontweek in Workum.