Clicky

FAQ

s - strontraceworkum.nl

FAQ

s

Hoe is de Strontrace ontstaan?

Voor de eerste Strontrace moeten we terug naar het jaar 1973. Reid de Jonge uit het Friese Workum was destijds de initiatiefnemer van de eerste echt Strontrace. Voor veel Friezen heeft deze race een link met de historie. Vanuit het Friese achterland werd vroeger namelijk mest vervoerd naar de Bollenstreek. Dit gebeurde met zeilschepen. Ook deze branche werd ingehaald door de mechanisatie, waardoor de mest al snel met motorschepen vervoerd kon worden. Om dit ambacht niet verloren te laten gaan, werd de Strontrace in het leven geroepen. Tot op de dag van vandaag wordt het evenement nog jaarlijks gehouden.

Wat is de bedoeling van de Strontrace?

De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems, de boten waar vroeger de mest in werd vervoerd naar de Bollenstreek. Ook nu varen ze nog steeds naar dit gebied tijdens de Strontrace. De boten vertrekken vanuit Workum, varen via Amsterdam naar Warmond en vervolgens weer terug naar de Friese startplaats. Deelnemers mogen enkel gebruikmaken van de wind en van menskracht. Indien er geen wind staat, worden de boten gejaagd en geboomd om toch vooruit te komen. De schepen varen de oude transportroutes en er wordt 24 uur per dag doorgevaren. Het schip dat de route als snelste aflegt en als eerste terugkeert in Workum, wint de Zilveren Brijlepel.

Uit welke evenementen bestaat de Strontweek?

Het Friese Workum staat ieder jaar de eerste maandag van de herfstvakantie in het teken van de Strontrace. In de loop der jaren zijn er tal van andere evenementen georganiseerd rond de Strontrace. Zo staat de herfstvakantie in Workum jaar in jaar uit in het teken van de Strontweek. Naast de traditionele Strontrace wordt ook gestreden om het Beurtveer. De Strontweek gaat de vrijdag voor de herfstvakantie van start met Klompkezeilen voor de basisschooljeugd. Het eerste weekend staat vervolgens in het teken van het festival Liereliet, waarbij zeemansliederen gezongen worden. Ook maken de Visserijdagen onderdeel uit van de Strontweek.

Waarom worden er zeemansliederen gezongen
?

Eén van de onderdelen van de Strontweek is het festival Liereliet. Gedurende dit festival worden er allerlei zeemansliederen ten gehore gebracht. Deze worden gezongen door zowel binnenlandse als buitenlandse koren. Zeemansliederen werden vroeger altijd gezonden op de schepen die de mest vervoerden. Het werk was namelijk hartstikke zwaar, waardoor de bemanningsleden een middel zochten om het werk te verlichten. Dit lukte hen uiteindelijk door zeemansliederen te zingen. Om ook dit onderdeel van de vroegere scheepvaart naar de Bollenstreek in ere te houden, worden er van vrijdag tot en met zondag zeemansliederen gezongen in Workum.

Wat is het verschil tussen de Strontrace en het Beurtveer?

De Strontrace is niet de enige wedstrijd die gedurende de Strontweek gehouden wordt. Er zijn ook nog de nodige schippers die strijden om het Beurtveer. In totaal doen er zo’n twintig traditionele zeilschepen mee. In plaats van mest vervoeren deze schepen echter personen. Doel is om zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug te varen. Uiteraard mag dit niet in een rechte lijn. De deelnemers moeten namelijk eerst een aantal (fictieve) havens aan het IJsselmeer aandoen. De route die zij willen varen moet vooraf doorgegeven worden. Hier mogen de schippers tijdens de wedstrijd niet meer van afwijken. Het beurtveer is dus veel meer een tactische wedstrijd dan de Strontrace.

Waarom zou je de Strontweek bezoeken?

Lang niet iedereen in Nederland is bekend met de Strontweek of de Strontrace. Wanneer jij het niet kent, breng je er waarschijnlijk ook niet zo snel een bezoekje aan. Zo gaan veel mensen in de herfstvakantie liever een dagje weg naar Amsterdam dan naar Workum. Toch is de Strontweek bezoeken veel leuker dan een uitstapje naar onze hoofdstad. Hier kun je immers het hele jaar heen en de Strontweek vindt maar één keer per jaar plaats. Wanneer jij de eerste maandag van de herfstvakantie in Amsterdam bent, kun je wel wat meekrijgen van de Strontrace. De schepen varen namelijk via Amsterdam.