Clicky

De Strontrace: wat houdt het in?

 - strontraceworkum.nl

De Strontrace: wat houdt het in?Ben jij nog op zoek naar een leuke activiteit voor in de herfstvakantie? Dan kun je natuurlijk een dagje weg naar Amsterdam. Wanneer je al geregeld een bezoekje brengt aan deze stad, is de lol hier echter wel een keer vanaf. Wil je wel eens wat anders doen? Dan is een bezoekje aan de Strontrace in het Friese Workum zeker de moeite waard. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat telkens in de herfstvakantie gehouden wordt. Ben je hier nog nooit eerder geweest? Dan weet je niet wat je ziet. Benieuwd wat de Strontrace precies inhoudt? Wij vertellen je er meer over in deze tekst.

race

Het ontstaan

De eerste Strontrace werd in het jaar 1973 georganiseerd door Reid de Jonge. Destijds was Workum ook al toneel voor dit evenement. Het ontstaan van deze race vindt zijn oorsprong in het Friese achterland. Vanuit hier werd in het begin van de 20e eeuw namelijk vruchtbare mest naar de Bollenstreek vervoerd. Dit gebeurde destijds nog enkel met zeilschepen. Toen de mechanisatie in deze branche toenam, kwam het vervoeren van mest met zeilschepen onder druk te staan. De Jonge bedacht hier een oplossing voor: de Strontrace.

Wat is het precies?trophy

De Strontrace is een zeilwedstrijd waaraan enkel traditionele platbodems deel mogen nemen. Deelnemers aan deze wedstrijd varen van Workum naar Warmond en weer terug. De boten gaan over het IJsselmeer via de Oranjesluizen in Amsterdam naar Warmond. Schepen met motoren zijn verboden. De Strontrace is alleen voor boten die gebruikmaken van de wind en van menskracht. Staat de wind niet gunstig? Dan worden de schepen gejaagd en geboomd. Deelnemers mogen geen gebruikmaken van navigatie of gps. Enkel een kaart en kompas zijn toegestaan. Degene die de Strontrace het snelste af weet te leggen, wint de Zilveren Brijlepel.

Leuker dan een dagje weg naar Amsterdam

Heb jij niks met de Strontrace in Workum? Dan ga je misschien liever een dagje weg naar Amsterdam. Zonde, want dit kun je iedere dag van het jaar doen. De Strontrace is enkel in de herfstvakantie te bezoeken. Madame Tussaud is bijvoorbeeld vrijwel dagelijks geopend. Ook kun je dag in dag uit een rondvaart in Amsterdam maken of een fiets huren in Amsterdam om de stad te verkennen. Heb je nog niets te doen in de herfstvakantie? Kom dan eens naar de Strontrace in Workum. Wij verzekeren je dat jij een fantastische dag beleeft!

Hekel aan de Strontweek? Maak een stedentrip naar Berlijn!

Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar er zijn vast en zeker mensen die een hekel hebben aan de Strontweek. Vraag ons niet waarom, want wij vinden het fantastisch. Behoor jij tot de groep die een hekel heeft aan dit evenement? Dan ben je vast en zeker liever niet thuis tijdens de Strontweek. Gelukkig kun jij genoeg doen om het Friese landschap gedurende deze week te ontvluchten. Zoek je nog een goede bestemming? Maak eens een stedentrip Berlijn. Hier hoef jij je namelijk absoluut niet te vervelen. Je kunt hier namelijk de mooiste bezienswaardigheden bezoeken en er is uiteraard ook genoeg te doen. Kortom: een stedentrip naar Berlijn is zeker de moeite waard!