Clicky

De geschiedenis van de Strontrace

 - strontraceworkum.nl

De geschiedenis van de StrontraceDe Strontrace kent een rijke historie. Ben jij trouwe bezoeker van dit jaarlijks terugkerende evenement? Dan weet je ongetwijfeld hoe de vork in de steel zit. Overweeg jij het evenement voor de eerste keer te bezoeken? Dan ben je ongetwijfeld op zoek naar wat meer informatie. Het is immers wel zo handig wanneer jij weet waar je naar aan het kijken bent. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles over de geschiedenis van de Strontrace.

sailing

De eerste Strontrace

De eerste editie van de Strontrace werd in 1973 gehouden. Initiatiefnemer was Reid de Jonge uit Workum. In totaal deden er vijf schepen mee aan deze eerste race. De opvarenden van de vijf deelnemende schepen waren voornamelijk jonge mannen. Waarom? Omdat de boten met behulp van wind- en menskracht aangedreven moesten worden. Jonge mannen bezitten veel kracht, waardoor de kans op winst groter was. Ook tegenwoordig zie je nog de nodige jonge mannen terug op de boten, maar ook de ouderen zijn goed vertegenwoordigd.

Waar komt de naam vandaan?

ropesWanneer jij de naam ‘Strontrace’ voor het eerst hoort, gaan jouw wenkbrauwen ongetwijfeld fronsen. Niet gek, want het is ook niet echt een smakelijke naam. Toch heeft het een directe link met Friesland en vooral met Workum. Vanuit deze noordelijke provincie werd vroeger namelijk mest vervoerd naar de Bollenstreek. Hiervoor werden traditionele boten gebruikt. De boten voeren via Workum over de Zuiderzee en Amsterdam naar Warmond. Hier werd de mest uitgeladen en werden de boten vaak volgeladen met bollen. Om de traditie in ere te houden, wordt er nu ook nog steeds met mest gevaren aan boord van de deelnemende schepen.

Dagje weg naar Amsterdam

Om bij de Bollenstreek te komen, moesten de schepen via Amsterdam varen. Ook nu gaat de route van de Strontrace door onze hoofdstad. Ben jij op de maandag in de herfstvakantie een dagje weg naar Amsterdam? Dan kan het maar zo zijn dat jij heel wat bootjes tegenkomt. De kans is groot dat het deelnemers aan de Strontrace betreft. Blijf vooral even staan kijken, want dit zie je waarschijnlijk niet snel weer. En Madame Tussaud bezoeken of naar een museum met de I Amsterdam Card kan ook wel een kwartiertje later!